1000 і 1 проблема початківця при створенні свічки з пальмового воску

Матеріали:

пальмовий віск: 500г

соєвий віск: 100 г

фітіль з тримачем: 3 штуки

форма силіконова Magic Cube Bubble

барвник для свічок чорного кольору: 1 г

-металева спиця

Обираючи сировину для свічок, я зупинилась на пальмовому воску. Адже він натуральний (отриманий із плодів пальмового дерева), не шкідливий та не має запаху. А також мені було цікаво отримати «морозний» ефект, про який всі пишуть в інтернеті.

Для свого досліду я обрала популярну сьогодні силыконову форму Magic Cube Bubble.

Проблема №1 – потрібна вага або об’єм воску

Я не знала скільки мені знадобиться воску на таку форму, тому вирішила засипати нерозтоплений віск у форму, щоб бачити об’єм. Вже потім, коли віск розтопила і залила, зрозуміла, що цієї кількості вистачило рівно на половину свічки. Тому треба було подвійну порцію воску. В кінці всього експерименту, я зрозуміла, що 500 г воску мені б вистачило на 4 свічки.

Проблема №2 – фітіль

Далі виникла проблема, як закріпити фітіль, адже верх майбутньої свічки це низ моєї форми і там нема куди діти край фітіля, який маю підпалити в готовій свічці. Тому вирішила використати металеву спицю в якості серцевини свічки, щоб після застигання замість неї просунути фітіль. Спицю закріпила між дерев’яними шпажками.

В інтернеті знайшла ще один варіант, як можна закріпити фітіль у цій формі, але для цього в ній потрібно зробити отвір. Мені такий варіант не підійшов, шкода було форму і я не була впевнена у тому, що віск не буде витікати з форми.

Наступним був процес плавлення пальмового воску на водяній бані. Сам віск у формі пластівців молочного кольору (дуже візуально схожий на соєвий віск, але пластівці дрібніші за формою і без запаху).

Повністю розплавившись, пальмовий віск має прозорий жовтуватий колір.

Проблема №3 – залити віск у форму

Я топила віск у скляній мисці, наливати з неї ж не вийшло, бо все стікало по ній з іншого боку. Прийшлось наливати у форму чайною ложкою. Можливо, можна було б піпетко, але я засумнівалась, що віск може швидко застивати у піпетці. Тому спосіб з піпеткою може стати вашим позитивним чи негативним досвідом. Ще, як варіант, можна заливати віск у форму склянкою з носиком.

В залитій формі віск має гарний янтарний колір.

Проблема №4 – крихкість

Залишила свічку застигати. Почекавши приблизно 1 годину, я почала діставати свічку із форми. У місці біля фітіля зазвичай віск чи парафін дають «усадку» і утворюється яма. В мене ж ями не було, але в тій зоні віск покришився. Головним недоліком пальмового воску є його крихкість. Випадково вдарите свічку об стіл чи впаде, вона покришиться чи взагалі розвалиться. В мене були тріщини збоку свічки.

Проблема №5 – «морозний» ефект

Ніякого «морозного» ефекту в мене не вийшло. Почитавши в інтернеті відгуки майстрів, виявилось, що такий ефект є рідкістю у пальмових свічках, і щоб його досягти, треба знати багато секретів (це і правильна тара, і перепад температур, і, власне, метод проб і помилок, щоб стати майстром своєї справи). Трішки секретів та корисних порад, які потрібно знати при робоьі з пальмовим воском, ви знайдете у нашій статті “Пальмовий віск для виготовлення свічок: його переваги і недоліки”

Проблема №6 – встановити фітіль

Я дісатала із свічки металеву спицю, прогріла її над вогнем і гарячою проткнула через усю свічку (у місці, де вона була), щоб збільшити отвір для фітіля, адже він був більшого діаметру. І тут сталась прикрість – спиця пробила отвір зверху свічки і відбила шматочок воску (повертаємось до проблеми №4 – крихкість!). Звісно, це зіпсувало «товарний» вигляд свічки. Закріплюючи фітіль з тримачем, ще відпав шматочок воску(

Загалом свічка вийшла гарною, але всі вище описані проблеми внесли свої корективи у її бездоганність.

На цьому я не зупинилась і вирішила спробувати змішати пальмовий віск і соєвий. Соєвий віск світліший і також у формі пластівців, але більших, а ще має приємний легкий аромат.

Змішуємо воски, топимо на водяній бані. Заливаємо у форму (фітіль закріпила так, як у проблемі №2 і віск заливала, як у проблемі №3).

Проблема №7 – дістати свічку з форми

На цьому єтапі я зіткнулася з проблемою, якої в мене не виникло під час створення попередньої свічки. Під час того, як я діставала свічку з форми, вона тріснула пополам. У мене є два варіанти чому так: 1. Свічка не встигла повністю застигнути, адже цей раз я чекала набагато менше часу. 2. Я сильно тянула свічку з форми, а треба було витискати її.

Порівнюючи 2 зразки, можу сказати, що свічка №2 (суміш пальмового і соєвого воску) виявилась менш крихкою, ніж свічка №1 (пальмовий віск), окрім проблеми №7. По кольору свічка №2 була на пів тону світліша, аніж свічка №1. Обидві не коптять, не залишають великої «калюжі» під час горіння, не мають запаху та абсолютно натуральні. 

На останок, я вирішила зробити свічку з пальмового воску із восковим барвником для свічок чорного кольору (буквально 1 г). Процедура створення така ж сама. Враховуйте, що коли свічка охолоне, вона буде світліша, ніж, коли була розтоплена.

Проблема №8 – погано розтоплений барвник

Виявилось, що я погано розтопила фарбник у воску, він випав у осад, як наслідок – вкраплення на поверхні свічки. Можливо, його потрібно було розтопити окремо і додати у розтоплений віск.

Сподіваюсь, що при створенні свічок, ви не повторите моїх помилок. І не забувайте, щоб досягти ідеалу, треба не боятись помилятися.

Автор майстер-класу Анна Маслова.

*Майстер-клас створений спецаільно для HMStudio, публікація без посилання на першоджерело заборонена!

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (4 оценок, среднее: 4,50 из 5)
Завантаження...

Комментарии

Залишити відповідь

You may also like...